sâmbătă, 10 octombrie 2009

our era...

Parisul e un loc interesant, combina intr-un mod absurd aerul medievalo-renascentist si moderinismul, poate chiar ultra modernismul,
Doua exemple:
Notre Dame-catedrala catolica impozanta construita in stil gotic, prima piatra fiind asezta in secolul 12 si construita timp de doua secole- e o catedrala deosebit de frumoasa dar pe mine m-a dezamagit mercantilismul, materializarea a tot ceea ce e sacru intr-un lacas de cult.
Dar sa ma explic: biserica e aceeasi, bineinteles renovata si mentinuta sub forma actuala, dar in interior multitudinea de vizitator galagiosi care sunt acolo doar din curiozitate si nu au nimic de a face cu Dumnezeu, distruge putin din farmecul ei. Dar asta nu e tot, in interiorul bisericii exista automate! de cumparat carticele de rugaciuni si o gramada de "standuri" de cumparat lumanari.
Nu stiu, poate doar eu sunt asa dar parca in biserica lucrurile astea nu prea isi au locul.
Louvre-palat, muzeu cu originile in secolul 13 ulterior devenita resedinta regala,mai apoi unul din cele mai cunoscute muzee din Europa.
Prima surpriza- intrarea-una din intrari e prin piramida de sticla din curte de unde scari rulante duc in subsol. Aici totul e ultra modern- cafenele,fast food-uri, sala de cinema cu documentare despre Louvre si obiectele de acolo, librarii, posta,absolut tot ce e necesar.
E interesant cum in decurs de 10 minute omul poate iesi dintr-un fastfood aflat in interiorul muzeului si sa urce cu liftul la etajul 1 in zona destinata egiptului si sa stea fata in fata cu obiecte de 3000 de ani.
E surprinzatoare schimbarea!
Dar asta e lumea noastra, nevoia de a tine pasul cu modernismul se resimte peste tot.
In fine, nu vreau sa intru in detalii despre Louvre ca oricine poate sa caute pe Google cate informatii vrea. Am vazut faimoasa Mona Lisa dar nu mi-a placut mai mult decat cand am vazut poze cu ea, sincer niciodata nu am sa inteleg entusiasmul pentru aceasta pictura, Da Vinci are zeci de opere mai frumoase ca Mona Lisa dar ma rog, nu sunt critic de arta- din pacate(sau din fericire, nu stiu).
In schimb zona dedicata antichitatilor mi-a placut; Egiptul antic, Babilonul, Grecia, Roma antica, Persia, sunt extraordinare-e imaginea omului modern fata in fata cu omul antic, cu lucruri si amintiri ale unor oameni care au trait acum mii de ani.
E ceva deosebit; pe langa frumusete e sentimentul ca suntem praf in vant si nu stiu daca vom fi vreodata capabili sa lasam ceva atat de durabil, de maret si de cuvantator in urma...
Nu cred...
Si nici n-am sa apuc sa vad...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu